logo

آموزش گام به گام تحلیل بنیادی

خانهآموزش بورستحلیل بنیادیتحلیل بنیادی چیست و یک نمونه تحلیل بنیادی سهام

سرمایه گذاری مستقیم در بازار بورس به گونه‌ای است که تمامی تصمیمات اعم از انتخاب سهم، خرید و فروش و ...، توسط خود شخص صورت می‌گیرند بنابراین معامله‌گر باید از دانش کافی در حوزه‌های تحلیل بازار بورس برخوردار باشد. مهارت‌های مورد نیاز برای تحلیل بازار بورس به 3 دسته کلی تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلوخوانی تقسیم می‌شوند.

در تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی با استفاده از اندیکاتورها به دنبال نشانه‌هایی برای افزایش قیمت هستیم اما در تحلیل بنیادی قصد داریم به بررسی وضعیت اقتصادی و عملکردی شرکت بپردازیم.

تجزیه‌ و تحلیل بنیادی به طور معمول نسبت به تحلیل تکنیکال اعتبار بیشتر و ریسک کمتری دارد. معمولاً مهم‌ترین نکته‌ای که در تحلیل بنیادی به آن توجه می‌شود، میزان سودسازی شرکت است. به همین خاطر تحلیلگران بنیادی باید صنایع را بشناسند و عوامل مؤثر بر سودسازی آن را بررسی کنند.

بررسی سودسازی یک سهم را از صورت مالی شرکت می‌توانید مشاهده کنید و با تحلیلی که از سهم و برآورد ارزش ذاتی آن انجام می‌دهید، به ارزش ذاتی آن پی خواهید برد که با مقایسه قیمت واقعی و ارزش ذاتی متوجه ارزشمند بودن یا نبودن سهم خواهید شد.

در تحلیل بنیادی تحلیلگر با بررسی صورت‌های مالی که شرکت‌ها به‌صورت دوره‌ای و هر سه ماه یکبار موظف به انتشار آن‌ها هستند، ارزش واقعی سهم را پیش‌بینی و عملکرد شرکت‌ها را بررسی و ارزیابی می‌کنند.

بررسی سهام از نظر تحلیل بنیادی دارای اصول و قواعدی است که قصد داریم در این مقاله شما را با آنها آشنا کنیم. برای آموزش گام به گام تحلیل بنیادی با ما همراه باشید.

تحلیل بنیادی چیست؟

تحلیل بنیادی یا همان تحلیل فاندامنتال Fundamental Analysis مجموعه فعالیت‌هایی است که تغییرات ارزش سهام را در بلندمدت بررسی می‌کند و ابزار تصمیم‌گیری درست برای خرید یا فروش سهام در آینده است.

این تحلیل با آنالیز صورت‌های درآمدی، ترازنامه‌ها، گردش پول و سایر اسناد در دسترس عموم برای تجزیه و تحلیل سلامت مالی یک شرکت انجام می‌شود.

با این حال اطلاعات دیگری نیز ممکن است روی آن تاثیر داشته باشند. با یک تحلیل فاندامنتال که طبق اصول انجام شده باشد، به راحتی می‌توان یک شرکت ضعیف را از شرکت قوی تشخیص داد و شرکت‌هایی را پیدا کرد که با کاهش یا افزایش ارزش واقعی سهام خود، تجارت می‌کنند.

 تحلیل بنیادی دید بسیار وسیعی نسبت به آینده یک شرکت ارائه می‌دهد بنابراین برای انجام آن باید با بسیاری از حوزه‌های مرتبط آشنا باشید.

اصول اساسی و مبانی تحلیل بنیادی

مبانی حسابداری

از آن جایی که سهام شرکت‌ها زیر شاخه‌ای از علم حسابداری هستند، برای درک بهتر اطلاعات مالی تحلیلگر باید به مبانی حسابداری آشنا باشد. در واقع بدون حسابداری، حتی ساده‌ترین اتفاقات بازار و تحلیل اتفاقات روتین مانند تحلیل جریان وجوه نقد، نقطه ورود و خروج از بازار و ... بسیار سخت خواهد شد.

مبانی مدیریت مالی

از آن جایی که سهام اساسا ارزش‌های مالی هستند، بدون شک داشتن دانشی حداقلی در مورد مدیریت مالی یکی از مسائلی است که در بلندمدت بارها به آن نیاز پیدا خواهید کرد.

در صورت آشنایی کامل با مدیریت مالی، می‌توانید انواع روش‌های ارزش‌گذاری را بشناسید و بدانید که ارزش اسمی، ارزش دفتری، ارزش انحلال، ارزش ذاتی و ارزش بازار چه تفاوت‌هایی با هم دارند.

از دیگر مسائلی که در آموزش تحلیل بنیادی بارها به آن برخورد خواهید کرد، مفاهیمی مانند ریسک و بازده، حاشیه سود و ... است که تمامی این‌ اصطلاحات، ریشه در مدیریت مالی دارند.

مبانی اقتصاد

اقتصاد و بازار بورس دو روی یک سکه هستند و بسیاری از اتفاقات بازار بورس، از فضای کلی اقتصاد تاثیر می‌پذیرند. مثلا اگر اقتصاد یک کشور دچار بحران شود، بازار بورس نیز از آن تاثیر می‌پذیرد و ارزش سهام بسیاری از شرکت‌ها دچار کاهش ارزش شده و سهام برخی دیگر از شرکت‌ها دچار افزایش می‌شود.

مدیریت شرکت

اگر بتوانید نسبت به نحوه مدیریت شرکت‌ها و تصمیم‌های سرنوشت‌ساز مدیریت آشنایی پیدا کنید، خواهید فهمید که چه شرکتی از بحران‌های مالی جان سالم به در خواهد برد و چه شرکتی حتی در بهترین شرایط اقتصادی کشور نیز فقط رشد موقتی دارد و در آینده عملکرد ضعیفی خواهد داشت.

رقابت در بازار

رقابت به صورت کلی یک مفهوم تاثیرگذار بر دنیای بورس است و در تحلیل بنیادی نیز نقش مهمی ایفا می‌کند. بررسی رقبا در تحلیل بنیادی به موارد زیر بستگی دارد:

  • بررسی سهم بازارهای شرکت‌ها
  • منحصر به فرد بودن محصول هر شرکت
  • محصولات جایگزین در هر شرکت
  • مقدار انحصاری بودن هر شرکت
  • میزان همکاری با رقبا

شناخت صنعت

بدون شک زمانی که 2 شرکت را با هم مقایسه می‌کنید، هر 2 شرکت‌ باید در یک صنعت حضور داشته باشند به این علت که هر صنعت، شاخص‌ها و عملکردهای مخصوص به خود را دارد.

برخی از صنایع با یک سخنرانی از سوی مقامات سیاسی زیر و رو می‌شوند و برخی دیگر از شرایط اقتصادی و فرهنگی تاثیر بیشتری می‌گیرند.

شناخت جایگاه صنایع در بازار جهانی نیز به شما کمک می‌کند که تحلیل بنیادی مناسبی داشته باشید و با اطمینان خاطر روی صنایعی سرمایه‌گذاری کنید که در حال رشد هستند یا ضرر مالی آن‌ها را تهدید نمی‌کند.

آشنایی با ابزارها

در تحلیل فاندامنتال، از نرم‌افزارها و سایت‌های مختلفی استفاده می‌شود که معامله‌گر باید دانش و توانایی کار با این ابزارها را داشته باشد. این ابزارها عبارتند از:

اکسل و فرمول‌نویسی: در تحلیل بازار بورس، معامله‌گر با حجم عظیمی از داده‌ها مواجه می‌شود که استخراج داده‌ها، از طریق افزونه‌ها یا فرمول‌نویسی امکان‌پذیر است. یک فرد بنیادی کار باید فرمول نویسی ساده با اکسل را بلد باشد تا بتواند اطلاعات را داخل ترازنامه‌ها و گزارشات مالی استخراج کند. همچنین برای استخراج مالی شرکت‌ها در سایت بورس ایران (که اصلی‌ترین سایت اطلاع رسانی در مورد ارزش سهام بورس در ایران است) به فرمول نویسی نیاز است.

سایت کدال و سایت‌های کارگزاری‌ها: آشنایی با این سایت‌ها برای ورود به بازار بورس الزامی هستند زیرا از این طریق می‌توانید با بازارهای بدهی آشنا شده یا سهام بنیادی را بشناسید.

قوانین مالی و تجاری

قوانین یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار بر بورس و ارزش سهام در ایران هستند. بسیاری از شرکت‌ها با تصویب یک قانون کشوری با کاهش یا افزایش ارزش سهام مواجه می‌شوند. سهام و اوراق بهادار برخی دیگر از شرکت‌ها نیز تحت تاثیر یک قانون صنفی یا داخلی دچار تغییر ارزش می‌شوند. شاید اگر بدانید گاهی حتی برگزاری مجمع های عمومی نیز می‌تواند باعث افزایش یا کاهش ارزش سهام شود.

همچنین باید با قوانین مالیات عملکرد، قوانین تجارت شرکت‌های ایرانی با شرکت‌های خارجی نیز آشنا شوید تا با استفاده از آن‌ها، تصویری واقع بینانه از وضعیت یک شرکت به دست آورید.

مفاهیم تحلیل بنیادی

در تحلیل بنیادی موارد زیر باید قابل بررسی قرار گیرد:

1- صورت‌های مالی

صورت‌های مالی گزارش‌هایی هستند که جزییات اطلاعات مالی یک شرکت را به صورت عمومی اعلام می‌کنند. 3 نوع از مهم‌ترین صورت‌های مالی عبارتند از:

ترازنامه

ترازنامه که به آن صورت وضعیت مالی نیز می‌گوند، نشانگر دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام در پایان یک دوره است.

صورت سود و زیان

صورت سود و زیان یک نوع از صورت‌های مالی است که اطلاعاتی از قبیل درآمدها، هزینه‌ها و سود یا زیان شرکت برای یک مدت زمان مشخص را گزارش می‌کند.

صورت جریان وجوه نقد

صورت جریان وجوه نقد یک نوع از صورت‌های مالی است که وضعیت و حرکت پول نقد شرکت را گزارش می‌دهد. این صورت مالی دارای 3 بخش اصلی است که عبارتند از:

  • جریان نقدی حاصل از عملیات
  • جریان نقدی حاصل از سرمایه گذاری
  • جریان نقدی حاصل از تامین مالی

2- سود به ازای هر سهم (EPS)

سود به ازای هر سهم (Earnings Per Share) مقدار سودی است که برای هر سهم شرکت محقق شده است یا در آینده محقق خواهد شد. در واقع اگر EPS شرکتی عدد بزرگ‌تری را به خود اختصاص دهد، سودآوری آن شرکت بیشتر بوده و آن سهم از شرایط بنیادی بهتری برخوردار است.

3- نسبت قیمت بر درآمد (P/E)

نسبت قیمت بر درآمد (P/E)، حاصل تقسیم قیمت بر سود پیش‌بینی شده شرکت است که بیانگر زمان بازگشت سرمایه یا دارایی است.

نسبت بدهی به صاحبان حقوق سهام (D/E)
نسبت بدهی به حقوق سهام (D/E)، نشان می‌دهد که یک شرکت برای تامین مالی دارایی‌های خود از چه مقدار بدهی نسبت به ارزش سهام صاحبان سهام استفاده می‌کند. هر چقدر این‌ نسبت عدد بالا‌تری را نشان دهد، بدهی شرکت بیشتر است.

حقوق صاحبان سهام / کل بدهی‌ها = نسبت بدهی به صاحبان حقوق سهام

نسبت جاری (نسبت سرمایه در گردش)

نسبت جاری، ارتباطی میان میزان دارایی‌های جاری یک شرکت با میزان بدهی‌های جاری آن برقرار می‌کند. در واقع، این نسبت میزان توانایی و قدرت شرکت در بازپرداخت بدهی‌ها و تسویه آن‌ها را بررسی می‌کند.

بدهی‌های جاری / دارایی‌های جاری = نسبت جاری

4- مدل‌ ارزش ‌گذاری

ارزش‌ گذاری مبنای مفاهیم دیگری مانند رویکردهای مختلف (رویکرد تنزیلی، رویکرد نسبی، رویکرد ترازنامه‌ای و...) نیز هستند که با فراگیری مدیریت مالی و جنبه‌های مختلف آن، با این مفاهیم نیز آشنا می‌شوید.

روش تحلیل بنیادی یک سهم 

در تحلیل بنیادی پیشرفته، دو دیدگاه از پایین‌ به ‌بالا یا از بالا به ‌پایین می‌توانید به سهم داشته باشید. یعنی از شرایط کلی و جزئی اقتصاد جهان، ایران، صنایع و شرکت‌ها باید مطلع شوید تا تحلیل جامع و درستی از ارزش سهم داشته باشید.

رویکرد تحلیل بنیادی بالا به ‌پایین (Top-Down): تحلیلگر ابتدا شرایط سیاسی و اقتصادی کلان مانند؛ شرایط تجاری، سیاست‌های پولی و بانکی، رشد اقتصادی یا تولید ناخالص داخلی (GDP)، نرخ ارز و نرخ بهره، تورم و قیمت کالا و... را بررسی و سپس صنایع و شرکت‌های مناسب را انتخاب می‌نماید و با توجه ‌به شرایط بررسی شده سهمی که موقعیت مناسب‌تری دارد را انتخاب می‌کند.
رویکرد تحلیل بنیادی پایین ‌به ‌بالا (Bottom-Up): درواقع تحلیلگر بنیادی ابتدا سهمی که نسبت به هم‌گروهی‌های خود موقعیت بهتری دارد را شناسایی می‌کند و سپس به بررسی صورت‌های مالی، نسبت‌های مالی (حاشیه سود، نسبت P/E و...)، اعضای هیئت‌مدیره و سهام‌داران عمده، میزان تولید و فروش، مقایسه رشد میزان فروش در مقایسه با دوره‌های قبل و محصولات شرکت می‌پردازد. بعد از بررسی نگاه خرد و بنیاد شرکت، بر صنعت و عوامل جهانی تأثیرگذار بر شرکت متمرکز می‌شود.

بررسی وضعیت کلی اقتصاد جهان

آگاهی از شرایط اقتصاد جهانی موجب درک عوامل موثر و تأثیرگذار بر صنعت و شرکت‌ها می‌شود. برای مثال قیمت نفت بر صنایع پالایشی و بزرگ در بازار بورس تأثیرگذار است. از آنجایی که ایران یکی از صادرکنندگان نفت به شمار می‌رود، افزایش قیمت نفت بر اقتصاد کشور تأثیرگذار است.

یا تغییر قیمت کامودیتی‌ها بر فلزات اساسی که جزو بزرگ‌ترین صنایع بورسی محسوب می‌شوند، به ‌صورت مستقیم و غیرمستقیم تأثیر بسزایی بر شرکت‌های بورسی و شاخص کل خواهد داشت.

معرفی برخی از سایت‌ها و منابع کاربردی جهت آگاهی از شرایط اقتصادی جهان:

https://www.lme.com

http://www.petrotahlil.com

http://www.bloomberg.com

https://www.metalbulletin.com

https://oilprice.com

http://www.kitcometals.com

https://finance.yahoo.com

https://markets.businessinsider.com

بررسی وضعیت اقتصاد کشور

اخبار و شرایط اقتصادی و سیاسی کشور بر صنایع و شرکت‌ها تاثیرگذار است. از مهم‌ترین عوامل موثر بر بازار و شرکت‌های بورسی نرخ تورم، نرخ بهره، نرخ ارز، بودجه کشور، سیاست‌های پولی و مالی را می‌توان نام برد.

به ‌عنوان ‌مثال تغییر نرخ ارز با قیمت و سود سهام شرکت‌های صادراتی رابطه مستقیم و با شرکت‌های وارداتی رابطه عکس دارد زیرا ممکن است با افزایش نرخ ارز شرکت‌های واردات محور، با مشکل تامین مواد اولیه موجه شوند.

معرفی برخی از سایت‌ها و منابع کاربردی جهت آگاهی از شرایط اقتصادی کشور:

www.cbi.ir سایت بانک مرکزی

www.livedata.ir سایت قیمت لحظه‌ای نرخ ارز، سکه و شاخص‌ها

www.amar.org.ir سایت مرکز آمار

 www.amar.org.ir سایت گمرک

بررسی وضعیت صنعت

تحلیلگر بنیادی بعد از بررسی شرایط کلی سیاسی اقتصاد جهان و کشور و همچنین دید کلانی که به دست می‌آورد، می‌تواند صنایع برتر (فلزات اساسی، پترو پالایشی، خودرویی و ...) را تشخیص دهد.

با تحلیل عملکرد صنعت در گذشته و فرصت‌های پیشروی آن به انتخاب صنعتی که فرصت بهتری برای سرمایه‌گذاری دارد، خواهد پرداخت.

معرفی سایت‌ها و منابع کاربردی جهت آگاهی از شرایط وضعیت صنعت:

سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران

سایت بورس کالا

بررسی وضعیت شرکت

جهت بررسی سهم مناسب از یک صنعت باید به مقایسه سهام هم‌گروه بپردازید.

برای مقایسه سهام هم‌گروه، از صورت‌های مالی و گزارش‌های شرکت‌ها که در سامانه کدال منتشر می‌شوند، استفاده کنید.

از طریق بررسی صورت‌های مالی، نسبت‌های مالی مانند حاشیه سود، نسبت مالکیت، نسبت بدهی، ارزش دفتری، P/E، PEG (Price/Earnings to Growth Ratio)، گردش دارایی، گردش وجه نقد و.. را محاسبه و تحلیل نمایید.

همچنین میزان درآمد و فروش شرکت به‌صورت ماهانه و فصلی، تولیدات و محصولات آن را مورد بررسی قرار دهید.

معرفی سایت‌ها و منابع کاربردی جهت آگاهی از شرایط وضعیت صنعت:

www.codal.ir سایت کدال

 http://seo.ir سایت سازمان بورس و اوراق بهادار

fipiran.com شرکت مدیریت فناوری بورس ایران 

تحلیلگران بنیادی باید علاوه بر آشنایی و دانش استفاده از صورت‌های مالی (صورت سود و زیان، ترازنامه و صورت وجه نقد)، با اکسل نیز آشنا باشند زیرا جزو ابزار کار اصلی آنها محسوب می‌شود. با تهیه اکسل تحلیل بنیادی می‌توانید با جاگذاری اعداد به سرعت تمام سهم‌ها را بررسی کنید.

یک نمونه تحلیل بنیادی

فرض کنید طبق اخبار جهانی متوجه شده‌اید که قیمت مس جهانی افزایش ‌یافته است. بنابراین صنعت فلزات اساسی را انتخاب می‌کنیم و باتوجه‌ به اینکه سهام فملی و فباهنر از تغییرات قیمت مس تأثیر می‌پذیرند، متوجه می‌شویم که تمرکز خود را بر این دو شرکت بگذاریم.

اگر بخواهیم فقط یکی از این دو سهم را جهت سرمایه‌گذاری انتخاب کنیم، باید به سراغ سامانه کدال رفته و با توجه ‌به عملکردهای این دو شرکت که در صورت‌های مالی‌شان منعکس شده است نسبت مالی و ارزش واقعی سهام را بررسی نماییم.

برای مقایسه عملکرد دو شرکت از fipiran.com هم می توانید استفاده کنید.

سامانه کدال را باز می‌کنیمwww.codal.ir نماد مورد نظر (فملی یا فباهنر) را جست‌وجو می‌کنیم.

 گزارش ماهانه و صورت مالی شرکت از اطلاعیه‌های مهم است که برای تحلیلگران بنیادی حائز اهمیت است. از گزارش‌های منتشر شده شرکت‌ها در کدال به اطلاعاتی مانند افشای اطلاعات با اهمیت، برگزاری مجامع، تقسیم سود و بررسی گزارش تفسیری شرکت که در صورت‌های مالی عموماً پیوست شده است می‌توانید اطلاعات دقیق‌تری از شرکت به دست آورید.

اگر میزان فروش شرکت را بخواهید بررسی کنید، از گزارش ماهانه استفاده می‌شود. برای محاسبه نسبت‌های مالی، صورت مالی را انتخاب می‌کنیم. در ادامه نحوه محاسبه برخی از نسبت‌های مالی را توضیح خواهیم داد.

از قسمت صورت سود و زیان (The Income Statement) عملکرد فصلی شرکت، درآمد و هزینه‌ها طی دوره و از صورت وضعیت مالی (Balance Sheet) وضعیت دارایی‌ها و بدهی و سرمایه را بررسی می‌کنیم.

از تقسیم سود بر درآمد عملیاتی (فروش) نسبت حاشیه سود محاسبه می‌شود. اگر نسبت حاشیه سود بالا باشد، به معنای کنترل هزینه‌های شرکت است.

مثال: از تقسیم سود ناخالص 9 ماهه 99 شرکت ملی صنایع مس ایران (فملی) بر درآمد عملیاتی حاشیه سود ناخالص به دست می‌آید:

fundamental-analysis-tools-1.jpg

سود ناخالص و حاشیه سود خالص 9 ماهه 99 فملی به ترتیب 68 درصد و 62 درصد است.


این نسب از تقسیم سود خالص بر دارایی‌ها و حقوق صاحبان سهام محاسبه می‌شود. بالاتر بودن این نسبت، نشان‌دهنده سودآورتر بودن شرکت است.

طبق گزارش 9 ماهه 99 فملی:

fundamental-analysis-tools-2.jpg


حاصل تقسیم دارایی جاری بر بدهی جاری است که نشان‌دهنده میزان نقدشوندگی سهم و توانایی شرکت در پرداخت بدهی‌های جاری خود از محل دارایی‌های جاری است.

fundamental-analysis-tools-3.jpg


از تقسیم سود خالص پس از کسر مالیات به تعداد سهام (سرمایه تقسیم ‌بر ارزش اسمی هر سهم) سود خالص به ازایی هر سهم (EPS) محاسبه می‌شود. این نسبت نشان‌دهنده سودی است که طی یک سال مالی شرکت به هر سهم تعلق ‌گرفته است.

EPS سه حالت مثبت، صفر و منفی دارد. اگر مثبت باشد که نشان‌دهنده عملکرد خوب شرکت است اما اگر منفی باشد یعنی شرکت زیاد ده است پس برای سرمایه گذاری مناسب نیست. EPS صفر یعنی نه سودده است نه زیان‌ده.

fundamental-analysis-tools-4.jpg

طبق صورت مالی 9 ماهه 99 فملی حدوداً سود خالص به‌ازای هر سهم آن 867 ریال می‌باشد. در صورت مالی نیز این مبلغ ذکر شده است.

با مقایسه EPS شرکت نسبت به دوره مشابه سال گذشته و سال مالی قبل می‌توانید عملکرد شرکت را مقایسه و بررسی نمایید. در مثال ذکر شده فملی در 9 ماهه 99 معادل 869 ریال سود به‌ ازای هر سهم ساخته است که از سود به‌ ازای هر سهم سال مالی 98 که 608 ریال بوده بیشتر است و 102 درصد بیشتر از 9 ماهه 98 (431 ریال) می‌باشد.

یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین نسبت‌های مالی،Price-Earnings Ratio یا همان P/E است که از تقسیم قیمت بر EPS (سود به‌ازای هر سهم) محاسبه می‌شود. اگر سود به‌ ازای هر سهم منفی باشد، بالطبع نسبت P/E نیز منفی خواهد شد.

هرچه این نسبت کم‌تر باشد یعنی سود سهم نسبت به قیمت آن بیشتر و سهم ارزنده‌تر است. اما 

 تحلیلی را باید خود تحلیلگر به دست آورد.

تحلیل فاندامنتال تفاوت‌های اساسی با تحلیل تکنیکال دارد چرا که روی نوسان قیمت لحظه‌ای تمرکز ندارد و دید کلی‌تر و وسیع‌تری را ارائه می‌دهد. در واقع تحلیلگر تکنیکالی، به بررسی تاریخچه یک سهم می‌پردازد و مطابق آن آینده سهم را پیش‌بینی می‌کند ولی تحلیلگر بنیادی به بررسی صورت‌های مالی و نسبت‌های مالی شرکتی که سهم را عرضه کرده است پرداخته و آینده بلند مدت سهم را پیش‌بینی می‌کند.

بنابراین برای دستیابی به بهترین نتیجه، باید از تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال به طور همزمان استفاده کنید.

تفاوت تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال

تحلیل فاندامنتال تفاوت‌های اساسی با تحلیل تکنیکال دارد چرا که روی نوسان قیمت لحظه‌ای تمرکز ندارد و دید کلی‌تر و وسیع‌تری را ارائه می‌دهد.

در واقع تحلیلگر تکنیکالی، به بررسی تاریخچه و حجم معاملات یک سهم می‌پردازد و مطابق آن آینده سهم را پیش‌بینی می‌کند ولی تحلیلگر بنیادی به بررسی صورت‌های مالی و نسبت‌های مالی شرکتی که سهم را عرضه کرده است پرداخته و آینده بلند مدت سهم را پیش‌بینی می‌کند.

بنابراین برای دستیابی به بهترین نتیجه، باید از تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال به طور همزمان استفاده کنید.

مزایای تحلیل بنیادی

  • مناسب برای سرمایه‌گذاری بلند مدت
  • درک کامل و مناسب از تجارت و انواع دسته‌بندی سهام در گروه‌های صنعتی مختلف
  • آشنایی با شرکت‌هایی با دارایی‌های ارزشمند، ترازنامه قوی، درآمد پایدار و ...

معایب تحلیل بنیادی

  • زمان‌گیر بودن به منظور تحلیل صورت های مالی، نسبت‌های مالی و مدل ‌های ارزش ‌گذاری
  • تخصصی بودن
  • منحرف کردن معامله‌گران به سمت شرکت‌های بزرگ و غفلت از شرکت‌های کوچک
  • به منظور اطلاع از زمان مناسب برای ورود به سهم، باید از تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی در کنار تحلیل بنیادی استفاده کنید.

جمع‌بندی

بدون شک تحلیل بنیادی یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین کلید‌های موفقیت در بازار بورس است. هر کسی که بتواند به خوبی تحلیل بنیادی را یاد بگیرد، می‌تواند به راحتی وضعیت یک شرکت را تحلیل کند، میزان قدرت و توانایی‌های مدیریتی آن را تشخیص دهد و تفاوت ارزش واقعی با ارزش ذاتی را بسنجد. بدیهی است کسی که چنین دانشی دارد به راحتی می‌تواند در بازار عمل کند و سهام مورد نظر خود را خرید و فروش کند.

اصلی‌ترین نکته پیش از ورود به بازار بورس، داشتن دانش نسبت حسابداری، مدیریت مالی، بازارهای اقتصادی و نحوه عملکرد آن‌ها، آشنایی با ابزارها و قوانین‌ مربوطه است. شما نیز اگر قصد دارید وارد دنیای پرتلاطم بورس شوید، عجله را کنار بگذارید و نسبت به یادگیری مطالب گفته شده اقدام کنید تا در بازار با شکست مواجه نشوید.

در این مقاله به آموزش تحلیل فاندامنتال و ابزارهای مورد نیاز آن پرداختیم و گام هایی که یک تحلیلگر برای محاسبه ارزش سهم و ارزنده بودن آن باید طی کند را تشریح کردیم. در نهایت به برخی از نسبت های مالی که در تحلیل بنیادی مورد توجه قرار می‌گیرد در قالب یک نمونه پرداختیم.

بنردسته بندی:تحلیل بنیادی

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

نظرات کاربران

نظر