logo

کندل هارامی چیست و چه کاربردی دارد؟

روایتی از تغییر و رشد

خانهآموزش بورسدانشنامه جامع بورس

کندل هارامی چیست و چه کاربردی دارد؟

در سال‌های اخیر، بازار بورس، رشد قابل‌توجهی داشته است. از همین رو بسیاری این بازار را برای سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت خود انتخاب کرده‌اند. اما روند بازار سرمایه همواره یکسان نیست و با نوسانات زیادی روبه‌رو است. 

به همین خاطر، درک درست و شناخت کافی از مفاهیم و اصطلاحات آن، برای انجام معاملات، نقش غیرقابل‌انکاری دارد. تحلیل تکنیکال در بورس از جایگاه بسیار ویژه‌ای در آنالیز سهام بورسی و رفتار سهم‌ها برخوردار است به‌طوری‌که معامله گران حرفه‌ای بازار همواره از این تحلیل برای معاملات خود استفاده می‌کنند. 

تحلیل تکنیکال، الگوهای متفاوتی را بررسی می‌کند تا نتایج مطلوبی را به تحلیل گران بدهد که یکی از آنها الگوی هارامی است. ما در این مقاله سعی داریم به تعریف و نحوه عملکرد الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال بپردازیم.

 

الگوی هارامی چیست؟

هر سهم در بازار بورس، قیمت‌های متفاوتی را ثبت می‌کند تا آخرین لحظه در قیمتی ثابت می‌ماند. این تغییرات قیمت طی روز، به‌ عنوان یک کندل در نمودار سهم، مشخص می‌شود. این کندل داده‌های قیمتی مثل بیشترین قیمت در روز، حداقل قیمت و قیمت بسته شدن را به مخاطب می‌دهد. کندل قرمز نشان از افت قیمتی و کندل سبز نشان از رشد قیمتی نسبت به اولین قیمت در طی معاملات روزانه است. الگوی هارامی از دو کندل متضاد هم یعنی سبز و قرمز رنگ، پشت سر هم تشکیل می‌شود. هارامی در واژه ژاپنی به معنای باردار است و به این خاطر است که در این دو کندل قیمتی، کندل بزرگ‌تر را مادر و کندل کوچک را بچه می‌نامند.

الگوی هارامی در اصطلاح بورسی، به معنای پایان روند سهم می‌باشد. معمولاً وقتی هارامی اتفاق می‌افتد بسیاری از معامله گران منتظر تغییر روند سهم هستند. الگوی هارامی به دو دسته صعودی و نزولی تقسیم می‌شود. هارامی دقیقا برعکس الگوی پوشا است.

 

2-aharami.jpg


 

الگوی هارامی صعودی  (bullish harami)

در نمودار شمعی، هر سهم در هر روزی که معامله می‌شود، یک کندل یا یک شمع را ثبت می‌کند که داده‌های قیمتی آن روز را مشخص می‌نماید. در الگوی هارامی لزوماً کندل دوم، کوچک‌تر از کندل اولی می‌باشد. در الگوی هارامی صعودی، کندل مادر، قرمز و کندل دوم، سبز رنگ است. این به این معنی می‌باشد که در کندل دوم نشان از صعود قیمتی دیده می‌شود و قیمت بسته شده سهم بالاتر از قیمت باز شده سهم است. به همین خاطر در الگوی هارامی صعودی معمولاً نشان از پایان روند نزولی و شروع روند صعودی می‌باشد که برای تحلیلگران بازار بسیار مهم تلقی می‌شود تا روند بعدی سهم را پیش‌بینی کنند.

الگوی هارامی صعودی در کف قیمتی سهم مشخص می‌شود به‌طوری‌که بعد از آن انتظار روند صعودی خواهیم داشت و نقطه مناسبی برای خرید سهم خواهد بود.

در الگوی هارامی، ارتفاع کندل دوم، مهم به نظر می‌رسد. هرچقدر این ارتفاع که نشان از نوسانات روزانه است، بیشتر باشد، به‌احتمال زیاد، قدرت برگشت روند سهم بیشتر می‌شود.


2-charami.png


الگوی هارامی نزولی  (bearish harami)

الگوی هارامی نزولی کاملاً عکس الگوی صعودی می‌باشد. به این نحو که وقتی کندل مادر سبز رنگ و کندل دوم قرمز رنگ می‌شود. زمانی که کندل دوم به حالت قرمز تغییر می‌کند یعنی قیمت بسته شدن روز کمتر از قیمت باز شدن باشد. درصورتی‌که مطابق شکل زیر، روز قبل نمودار قیمتی کندل سبز رنگ را ثبت کرده است. در این موقع بسیاری از تحلیلگران، منتظر اتمام روند صعودی سهم و شروع روند نزولی در آن هستند.

الگوی هارامی صعودی در سقف قیمتی سهم مشخص می‌شود به‌طوری‌که بعد از آن می‌توان انتظار حرکت نزولی در سهم را داشت و نقطه مناسبی برای فروش سهم خواهد بود.

تفاوت بین الگوی هارامی صعودی و الگوی هارامی نزولی را در شکل زیر می‌توان مشاهده کرد.

 


2-bharami.jpg


الگوی صلیب هارامی

طبق آن چیزی که تا به اینجا اشاره کردیم، کندل دوم در الگوی هارامی محرک روند بعدی سهم می‌شود. در کندل دوم هرگاه قیمت باز شدن سهم در روز بسیار نزدیک به قیمت بسته شدن باشد، کندل قیمتی ارتفاع کمتر و کمتری می‌گیرد تا جایی که مطابق شکل زیر، شبیه صلیب می‌شود. به این الگو اصطلاحاً الگوی صلیب هارامی می‌گوییم.

به‌واقع بدنه کندل دوم در این الگو، به کوچک‌ترین حد خود می‌رسد. زمانی که این الگو در کف روند سهم اتفاق بیفتد، الگوی صلیب هارامی صعودی و هنگامی‌که در سقف نمودار سهم اتفاق بیفتد، الگوی صلیب هارامی نزولی صورت می‌پذیرد.



3-aharami.jpg



روش معامله‌گری با استفاده از الگوی شمعی هارامی کراس

الگوی شمعی هارامی کراس در واقع همان الگوی صلیب هارامی است. هارامی کراس معمولاً نسبت به الگوی هارامی معمولی، دارای اعتبار بیشتری در تحلیل نموداری می‌باشد. زمانی که در نمودار شمعی سهم، این الگو نمایان شود، نشان از این است که روز کم نوسان در انتهای روند سهم رخ داده و اگر این حالت در کف نمودار سهم رخ بدهد، می‌توان نقطه‌ای برای خرید تعیین کرد چرا که احتمال روند صعودی سهم قوت می‌گیرد. اما هنگامی‌که این الگوی هارامی کراس در سقف نمودار سهم اتفاق بیفتد، می‌تواند گزینه‌ای برای فروش، پیش روی ما باشد.

در تحلیل تکنیکال از اندیکاتورها استفاده زیادی می‌شود. اندیکاتورها می‌توانند نقاط خرید و یا فروش را در نمودار مشخص کنند تا ما به معاملات مطمئن‌تری دست پیدا کنیم. در معامله سهام، اینکه ما چه نقطه‌ای را برای ورود و چه نقطه‌ای را برای خروج انتخاب کنیم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در استفاده از الگوی هارامی نیز معمولاً از اندیکاتور RSI، کارایی بسیار بالایی دارد. این اندیکاتور با نقاط مهم 30، 70 مشخص می‌شود به گونه ای که کمتر از سطح 30، سهم وارد منطقه اشباع فروش و در سطح بالای 70 وارد منطقه اشباع خرید می‌شود. 

زمانی که الگوی هارامی را بر پایه اندیکاتور RSI مورد تحلیل قرار می دهیم، اگر این الگو در منطقه اشباع خرید صورت گرفته باشد، به احتمال بسیار زیاد می‌تواند گزینه‌ای برای فروش سهم باشد و بالعکس زمانی که در  منطقه اشباع فروش، اتفاق بیفتد، به احتمال زیاد گزینه‌ای برای خرید سهم می‌باشد. بنابراین با توجه به داده‌هایی که اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال به ما می دهند، سیگنال های خرید و فروش برای سهام مورد نظر صادر می‌شود و می‌توان طبق این داده ها معامله خود را انجام داد.

همچنین برای معامله‌گری با استفاده از الگوی هارامی کراس، می‌توان طبق تحلیل تکنیکال، قیمت سهم را بررسی کرد که این الگو، روی سطح مقاومتی شکل‌گرفته است و یا روی سطح حمایتی. در تحلیل تکنیکال معمولاً سطح مقاومتی در نمودار، گزینه‌ای برای فروش و سطح حمایتی، گزینه‌ای برای خرید را برای ما فعال می‌کند.


4-aharami.jpg



جمع‌بندی

با توجه به آن چه گفته شد، الگوهای مختلفی هستند که بر اساس آنها می‌توان در بازار سهام، معامله کرد و هر الگو ویژگی‌های خاص خود را دارد تا ما نسبت به آنها روند بعدی سهم را پیش‌بینی کنیم. در این مقاله سعی کردیم تا الگوی هارامی که یکی از الگوهای تحلیل تکنیکال در بازار بورس است را مورد بررسی قرار بدهیم و به نحوه شکل‌گیری آن، انواع آن و نحوه معامله توسط آن اشاره کردیم. 

الگوی هارامی می‌تواند در تعیین نقاط خرید و یا فروش سهم کمک زیادی به ما کند و کارایی بالایی در تحلیل نمودار سهام دارد. در پایان باید بگوییم برای کسب مهارت بیشتر در انجام معامله در بورس، نیاز به آموزش‌های متنوع و افزایش میزان آگاهی ما از این بازار داریم. هر چه این میزان را برای خود افزایش دهیم می‌توانیم به معاملات مفید و موفق‌تر دست پیدا کنیم.

کارگزاری بیدار، با ارائه خدمات آموزشی و تحلیلی در بازار سرمایه فعالیت گسترده‌ای در این‌خصوص دارد و آماده خدمت‌رسانی به مشتریان خود می‌باشد. امیدواریم این مطلب، مفید و مورد توجه شما بوده باشد.

کلمات مرتبط