logo

توصیه‌های وارن بافت (Warren Buffett)

خانهآموزش بورسسبک زندگی بورسی

توصیه‌های وارن بافت (Warren Buffett)

وارن بافت یکی از سرمایه‌گذاران بزرگ جهان و سومین فرد ثروتمند دنیاست. توصیه‌ها و سبک سرمایه‌گذاری وی، الگوی بسیاری از سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی جهان است. در این مقاله سعی داریم علاوه بر شناخت وارن بافت، توصیه‌های مختلف و اصول سرمایه­‌گذاری وی را نیز مطرح کنیم.

وارن بافت کیست؟

وارن ادوارد بافت (Warren Edward Buffett) در سال ۱۹۳۰ در اوماها نبراسکا به دنیا آمد. وی که دومین فرزند خانواده بود، از همان کودکی هوش تجاری خوبی داشت. او در 6 سالگی، 6 جعبه کوکاکولا را به قیمت 25 سنت از مغازه پدربزرگش خرید و هر  بطری را به قیمت 5 سنت فروخت. پس از آن نیز فروش خانه به خانه آدامس، نوشابه کوکاکولا و مجلات هفتگی را آغاز کرد. علاوه بر این او در سن 15 سالگی (1945) به همراه یکی از دوستانش، یک دستگاه پین بال دست دوم را به ارزش 25 دلار خریداری کردند و در یک آرایشگاه نصب کردند. با کسب سود از این دستگاه، اقدام به خرید دستگاه‌های بیشتری کردند. پس از داشتن 3 دستگاه در 3 نقطه مختلف، در نهایت این کسب و کار را به ارزش 1200 دلار فروختند. 

اولین خرید سهام وارن بافت در 11 سالگی

وارن بافت در سن 11 سالگی 3 سهم از شرکت سایتزسرویس را به ازای هر سهم 38 دلار خرید. پس از مدتی قیمت هر سهم به 27 دلار کاهش پیدا یافت. با این حال وی صبر کرد تا قیمت سهم به 40 دلار برسد و سپس آن را فروخت. اما وارن بافت بزرگترین درس سرمایه‌گذاری خود را از این تجربه کسب کرد زیرا پس از فروش سهم، قیمت آن روند صعودی خود را همچنان طی کرد و به بیش از 200 دلار رسید. در واقع صبر و شکیبایی یکی از اصول اولیه سرمایه‌گذاری است.

تحصیلات وارن بافت

 وارن بافت در سن 16 سالگی در دانشگاه پنسیلوانیا ثبت‌نام کرد و پس از دو سال به دانشگاه نبراسکا رفت و در سن 20 سالگی با مبلغ تقریبی 10،000 دلار حاصل کسب و کارهای دوران کودکیش، کالج را به پایان رساند. در سال 1951 با مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد از دانشگاه کلمبیا فارغ‌التحصیل شد. وی در دانشگاه کلمبیا، تحت نظر بنجامین گراهام تحصیل کرد و سپس در موسسه مالی نیویورک، تحصیلات خود را ادامه داد.

سبک سرمایه‌گذاری وارن بافت

اصول سرمایه‌گذاری بافت در 4 دسته قرار می‌گیرد که در ادامه به اختصار به آن­ها می‌پردازیم:

کسب و کار 

بافت سرمایه‌گذاری­‌های خود را محدود به مشاغلی می­‌کند که بتواند به راحتی آن­ها را تجزیه و تحلیل نماید. از این گذشته، اگر فلسفه عملیاتی یک شرکت مبهم باشد، نمی‌­توان عملکرد آن را به شکل قابل اعتمادی پیش‌­بینی کرد. به دلیل این واقعیت که بیشتر فناوری­‌ها جدید و اثبات نشده بودند، بافت از خرید سهام آن­ها اجتناب کرد و به همین دلیل، از زیان­های ناشی از ترکیدن حباب دات­کام (dot-com) که در اوایل دهه 2000 روی داد در امان ماند.  

مدیریت

اصول مدیریتی بافت به او کمک می‌­کند سوابق مدیریتی شرکت را ارزیابی و مشخص کند که آیا آن­ها سودهای قبلی خود را مجدداً در شرکت سرمایه­‌گذاری نموده و یا بصورت وجوهی در قالب تقسیم سود مجددا به سهامداران واگذار کرده­‌اند. بافت از گزینه دوم حمایت نموده، که نشان‌دهنده اشتیاق شرکت برای به حداکثر رساندن ارزش سهامداران است، تا این که حریصانه تمام سود را به جیب بزند.

همچنین بافت به شفافیت اهمیت زیادی می‌­دهد. به هر حال، هر شرکتی اشتباه می­‌کند، اما فقط آن دسته از شرکت‌­ها که اشتباهات خود را فاش می­‌کنند، شایسته اعتماد سهامداران هستند.

در نهایت اینکه، بافت در جستجوی شرکت­‌هایی است که تصمیمات استراتژیک نوآورانه می‌­گیرند، نه شرکت­هایی که به دنبال تقلید از تاکتیک‌­های دیگر شرکت­ها هستند.

اصول اقدامات مالی

در میان شاخص‌های مالی، بافت روی شرکت‌­های سطح پایین با حاشیه سود بالا تمرکز می‌­کند. اما مهم­تر از همه، او برای محاسبه ارزش افزوده اقتصادی (EVA) ، که سود یک شرکت را پس از حذف سهام سهامداران از معادله برآورد می‌­کند، ارزش زیادی قائل است. به عبارت دیگر ، EVA سود خالص منهای مخارج مربوط به افزایش سرمایه اولیه است.

در نگاه اول محاسبه معیار EVA پیچیده است، زیرا به طور بالقوه در بیش از 160 تعدیل نقش دارد. اما در عمل، بسته به هر شرکت و صنعتی که در آن فعالیت می­کند، معمولاً تعداد کمی از این تعدیل‌ها انجام می­‌شوند.

Economic Value Added=NOPAT− (CI×WACC)

که NOPAT عبارتست از سود عملیاتی خالص پس از کسر مالیات،  capital invested (CI) میزان سرمایه­‌گذاری و weighted average cost of capital (WACC) نیز میانگین هزینه سرمایه وزن­دهی شده می­‌باشد. 

دو اصل مالی نهایی بافت از لحاظ نظری شبیه به EVA است. اول ، او آنچه را که "درآمد مالکانه" می‌­نامد بررسی نموده که اساساً جریان نقدی موجود برای سهامداران است و از لحاظ فنی با نام جریان نقدی آزاد به حقوق صاحبان سهام (FCFE) شناخته می­‌شود. بافت این معیار را به عنوان درآمد خالص به اضافه استهلاک، منهای هزینه­‌های سرمایه‌ای (CAPX) و هزینه‌­های در گردش (W/C) تعریف می‌­کند. درآمد مالکانه به بافت کمک می­‌کند تا توانایی شرکت در تولید نقدینگی برای سهامداران را ارزیابی نماید.

اصول ارزش

در این دسته­بندی، بافت به دنبال ایجاد ارزش ذاتی یک شرکت است. او این کار را با پیش­‌بینی درآمدهای مالکانه آینده و سپس تعدیل آن به قیمت حال، انجام می­‌دهد. علاوه بر این، بافت به طور کلی حرکت­‌های کوتاه‌­مدت بازار را نادیده گرفته و در عوض بر بازدهی بلندمدت تمرکز می­‌کند. اما در موارد نادری که معامله جذابی وجود داشته باشد، بافت در نوسانات کوتاه‌­مدت عمل می­‌کند. به عنوان مثال، اگر قیمت سهام شرکتی که دارای اصول بنیادی محکمی است، به طور ناگهانی از 50 دلار به ازای هر سهم به 40 دلار کاهش یابد، ممکن است بافت سهام آن را خریداری کرده و چند سهم اضافی با تخفیف به دست آورد.

سرانجام ، بافت اصطلاح "خندق" را ابداع کرد، که از آن به عنوان "چیزی که مزیت آشکاری برای شرکت در مقایسه با رقبا ایجاد کرده و از آن در برابر هجمه­‌های رقابتی محافظت می­‌نماید." یاد می­‌کند.

به طور کلی:

اصول اولیه بافت مبنایی است که فلسفه سرمایه­‌گذاری ارزشمند او بر اساس آن استوار شده است. اما استفاده از این اصول، با توجه به داده­های پالایش شده لازم و همچنین معیارهایی که نیازمند محاسبه هستند، ممکن است مشکل باشد. اما کسانی که بتوانند با موفقیت از این ابزارهای تحلیلی استفاده کنند، می­توانند مانند بافت سرمایه­گذاری نموده و شاهد پیشرفت پرتفوی خود باشند.

توصیه‌های وارن بافت

وارن بافت در زمینه سرمایه‌گذاری و همچنین زندگی، توصیه‌های جالب و کاربردی دارد که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

توصیه‌های وارن بافت درباره زندگی

  1. در زندگی، فقط باید چند کار را درست انجام دهید، تا از انجام تعداد زیادی کار غلط جلوگیری کنید.
  2. فکر کنید در قایقی هستید که دائما سوراخ می‌شود. بهتر است انرژی خود را صرف پریدن به قایق دیگری کنید، تا اینکه بخواهید آن را صرف درزگیری سوراخ‌ها کنید.
  3. برای رسیدن به نتایج خارق‌العاده، نیازی به انجام کارهای خارق‌العاده نیست.
  4. آنچه از تاریخ یاد می‌گیریم این است که مردم از تاریخ درس نمی‌گیرند.
  5. زنجیره‌ی عادت‌ها آنقدر سبک‌ هستند که حس نمی شوند، مگر زمانی که از شدت سنگینی دیگر قابل ترک و شکستن نباشند.
  6. معمولا انسان خصلتی مضر دارد و آن این است که همیشه می‌خواهد لقمه را دور سرش بچرخاند.
  7. هیچ چیزی مثل خرواری از پول یامُفت، عقلانیت را تسکین نمی‌دهد.
  8. 20 سال طول می‌کشد تا شهرتی برای خود بسازید و ۵ دقیقه طول می‌کشد تا آن را خراب کنید. اگر به این موضوع فکر کنید، کارها را متفاوت انجام می‌دهید.
  9. بهتر است با افرادی در ارتباط باشید که از شما بهترند. همکارانی برگزینید که اخلاقشان بهتر از شما باشد. چیزی نخواهد گذشت که خودتان هم به همان مسیر کشانده می‌شوید.
  10. سال‌ها پیش بن گراهام به من آموخت که هزینه چیزی است که پرداخت می‌کنی و ارزش، آن چیزی است که دریافت می‌کنی. فرقی نمی‌کند که راجع به جوراب صحبت کنیم یا سهام. من دوست دارم جنس باکیفیت را زمانی بخرم که قیمتش پایین آمده باشد.

توصیه‌های وارن بافت درباره سرمایه‌گذاری

  1. مهمترین خصوصیت یک سرمایه‌گذار، خُلق و خویش است نه ذکاوتش. برای این کار به خلق و خویی نیاز است که انسان نه از همراه بودن با جماعت خیلی سرخوش شود و نه از حرکت در خلاف جهتشان.
  2. سرمایه‌گذاری موفقیت‌آمیز نیازمند گذشت زمان، رعایت اصول آن، داشتن نظم و صبر و حوصله است. فارغ از اینکه چقدر استعداد و تلاش به خرج بدهید، بعضی کارها نیازمند وقت است، نمی‌توان با ۹ زن باردار، بچه‌ای را یک ماهه به دنیا آورد.
  3. من دنبال این نیستم که از روی موانع ۲ متری بپرم؛ در عوض دنبال یک مانع ۳۰ سانتی‌متری هستم تا بتوانم رویش پا گذاشته و بالاتر بروم.
  4. بازار در کوتاه‌مدت، مثل مسابقه‌ی محبوبیت است و در بلندمدت، مثل باسکول.
  5. فرصت‌ها به ندرت پیش می‏‌آیند. پس هر وقت از آسمان طلا بارید با خودتان سطل ببرید بیرون، نه انگشتانه
  6. تنوع‌بخشی، حفاظی در مقابل نادانی است. این جمله برای کسانی که می‌دانند چه کار دارند انجام می دهند، معنی چندان خاصی نمی‌دهد.
  7. اگر حاضر نیستید سهامی را به مدت ۱۰ سال نگه‌ دارید، حتی فکر اینکه ۱۰ دقیقه آن را نگه دارید، هم نکنید.
  8. نکته کلیدی در سرمایه‌گذاری این نیست که تأثیر فلان صنعت بر جامعه یا میزان رشد آن را ارزیابی کنید. بیشتر مراقب باشید تا ببینید فلان شرکت چقدر در رقابت با بقیه جلوتر است و از همه مهم تر اینکه تا کی می‌تواند جلو بماند.
  9. من سرمایه‌گذار بهتری هستم چون تاجرم و تاجر بهتری هستم چون سرمایه‌گذارم.
  10. خیلی بهتر است که یک شرکت عالی را به قیمت خوب بخرید تا اینکه شرکت خوبی را به قیمت بالا بخرید.

راهنمای شروع بورس

چیز زیادی از بورس نمی‌دانید؟ ما گام به گام از نقطه صفر شما را همراهی می‌کنیم تا پیچیدگی‌های بورس را برایتان راحت کنیم.