logo

زندگی نامه پیتر لینچ افسانه‌ای، کتاب‌ها و سبک معاملاتی وی

خانهآموزش بورسسبک زندگی بورسی

زندگی نامه پیتر لینچ افسانه‌ای، کتاب‌ها و سبک معاملاتی وی

پیتر لینچ (Peter Lynch) کیست؟

پیتر لینچ (Peter Lynch)، 19 ژانویه 1944 در بوستون، ایالات متحده متولد شد. او در سن 11  سالگی، با هدف کسب درآمد در زمین گلف به حمل وسایل گلف می‌پرداخت که صحبت افراد در رابطه با بازار سهام، توجه او را جلب کرد. همچنین در آن زمان، بازار سهام بسیار محبوب شده بود. وی پس از تحصیل در رشته سرمایه‌گذاری، در سال 1965 از دانشگاه بوستون فارغ ‍‌التحصیل شد و در سال ۱۹۶۶ به عنوان دانشجو تابستانی در فیدلیتی کار خود را آغاز کرد و به‌تدریج پله های ترقی را طی نمود.

موفقیت‌های شغلی پیتر لینچ

پیتر لینچ در سال ۱۹۷۷ یعنی در 33 سالگی، مدیریت صندوق سرمایه‌گذاری ماژلان در شرکت فیدلیتی را به به عهده گرفت و مدت 13 سال مدیریت شرکت بر عهده وی بود. این صندوق در مدت زمانی که تحت مدیریت لینچ بود، بازدهی معادل 29.2% داشت که بیش از 2 برابر سود S&P 500 در این مدت بود.

موفقیت‌های او باعث شد که زودتر از موعد یعنی در سال 1990 در سن 46 سالگی بازنشسته شود. از آنجا که لینچ معتقد است فعالیت‌های بشردوستانه نوعی سرمایه‌گذاری محسوب می شوند، پس از بازنشستگی به فعالیت‌های بشردوستانه مشغول شد و بر همین باور شرکت لینچ را تاسیس کرد که به حمایت از سازمان‌های آموزشی، دینی، بیمارستان‌ها و تهیه دارو می پردازد.

همچنین، لینچ در دوران بازنشستگی خود با کمک جان راتچایلد 3 کتاب نوشته است که از این میان، کتاب های “در بلندای وال استریت” ، “ضرب و شتم در خیابان” به آثاری مرجع و پرفروش در حوزه سرمایه‌گذاری تبدیل شده‌اند.

3 اصل سرمایه‌گذاری پیتر لینچ

پیتر لینچ طی تجربیات خود، 3 اصل سرمایه‌گذاری را مطرح می‌کند:

1) خرید آگاهانه

مهمترین ابزاری که انسان‌ها برای تحقیق در مورد سهام در دست دارند، چشم، گوش و عقل سلیم است. لینچ به این واقعیت افتخار می‌کرد که بسیاری از ایده‌های بزرگ او هنگام قدم زدن در فروشگاه مواد غذایی یا گپ زدن معمولی با دوستان و خانواده به ذهنش می‌رسید.

همه ما قادر هستیم تا هنگامی که تلویزیون تماشا می‌‌کنیم، روزنامه ‌می‌خوانیم یا رادیو گوش می‌دهیم، مطالب را تجزیه و تحلیل کنیم. وقتی در خیابان رانندگی می‌کنیم یا در سفر هستیم، می‌توانیم از ایده‌های جدید سرمایه‌‌گذاری باخبر شده و علاقه ما را به عنوان سرمایه‌گذار را جلب نماید. لینچ معتقد بود باید شرکتی که قصد سرمایه‌گذاری در آن را دارید، به خوبی بشناسید و با دانش کافی اقدام به خرید آن کنید.

2) همیشه تکالیف خود را انجام دهید.

مشاهدات دست اول و شواهد برای شروع عالی هستند، اما همه ایده‌های عالی باید با تحقیقات هوشمندانه پیگیری شوند. تحقیقات دقیق، سنگ بنا موفقیت لینچ بود. لینچ توصیه می‌کند که به هنگام خرید سهام، به چند مورد ارزشمند و اساسی باید توجه نمود:

  • درصد فروش: اگر کالا یا خدماتی وجود دارد که در ابتدا باعث جذب شما به سمت شرکت تولیدکننده شده است، مطمئن شوید که درصد فروش بالایی از محصولات آن شرکت را به خود اختصاص میدهد. یک محصول عالی که فقط ۵٪ از فروش شرکت را تشکیل می‌دهد، تنها می تواند یک تأثیر حاشیه‌‌ای در درآمد شرکت داشته باشد.
  • نسبت PEG: باید نسبت ارزیابی و نرخ رشد درآمد را بررسی کرد تا انتظار مورد نظر از سهام مشخص شود. همه افراد به دنبال شرکت‌هایی هستند که دارای رشد خوب سود و ارزیابی منطقی باشند، یک رشددهنده قوی با نسبت PEG، دو یا بیشتر، دارای رشد درآمدی خواهد بود که قبلا در قیمت سهام در نظر گرفته شده است و احتمال خطا کمی باقی می‌گذارد.
  • شرکت‌هایی که دارای نقدینگی خوبی هستند و نسبت بدهی به سهام آن‌ها کمتر از میانگین ​​است، را در نظر بگیرید. جریان‌های نقدی قوی و مدیریت محتاطانه دارایی، گزینه‌های مختلفی را برای شرکت در انواع بازارها فراهم می‌کند.

3) برای بلند مدت سرمایه‌گذاری کنید

لینچ معتقد است فارغ از موارد غافلگیرکننده، سهام در طی یک دوره بلندمدت 10 تا 20 ساله قابل پیش‌بینی هستند. در رابطه با اینکه طی 2 یا 3 سال ارزش آن‌ها بالاتر یا پایین‌تر می‌رود، شاید بهتر است برای تصمیم‌گیری شیر یا خط بندازید.

او به جمع‌آوری اطلاعات خود در مورد شرکت‌‌هایی که سهام آن‌ها را خریده بود، ادامه داد و تقریبا تا زمانی که رویه تغییر نکرده بود، آنها را نفروخت. لینچ در جهت بیرون بردن پول خود از بازار یا جابجایی سرمایه بین دارایی‌های مختلف و همچنین پیش‌بینی جهت اقتصاد، تلاشی نکرد. لینچ اعتقاد دارد که تلاش برای پیش‌‌بینی نوسانات کوتاه مدت بازار، ارزش تلاش را ندارد. احتمالا اگر شرکت قوی باشد، سود بیشتری کسب خواهد کرد و ارزش سهامش افزایش خواهد یافت. به زبان ساده، لینچ تمرکزش را روی مهم‌‌ترین کار یعنی یافتن شرکت‌‌های بزرگ گذاشته بود.

3 سوال اصلی پیش از سرمایه‌گذاری

این 3 سوال که به تست آینه معروف است، بیانگر این موضوع است که هر فردی قبل از تصمیم به سرمایه‌گذاری در بازار سهام، باید در برابر آینه بایستد و به 3 سوال زیر صادقانه پاسخ دهد:

سوال اول:

آیا من مالک خانه‌ای که در آن زندگی می‌کنم هستم؟ قبل از آنکه هر شخصی وارد حوزه سرمایه‌گذاری در بورس شود، واجب است در ابتدا خانه‌ای برای خود تهیه کند. سرمایه‌گذاری در خانه‌ای جهت استفاده، پیش از ورود به بورس یک سرمایه‌گذاری خوب است که تقریبا هر فردی قبل از هر نوع سرمایه‌گذاری دیگر باید به فکر آن باشد.

سوال دوم:

آیا به پولی که قصد سرمایه‌گذاری آن را در بورس دارم نیاز مبرم دارم یا خیر؟ با اینکه فرمول‌ها و روش‌های مختلفی برای تعیین میزانی از دارایی‌هایی که باید وارد بازار سهام شود وجود دارد، اما یک قاعده سرانگشتی موثر این است که هر شخصی باید تنها بخشی از پولش را وارد بازار سهام کند که تحمل از دست رفتن آن بدون آنکه خلل جدی به زندگی روزمره‌ اش وارد شود را داشته باشد.

سوال سوم:

آیا دارای ویژگی‌ها و خصوصیات لازم برای موفقیت هستم؟ این در واقع مهم‌ترین سوال پیش‌روی هر فرد است. صبر، اعتماد به نفس، داشتن شهود قوی، قدرت تحمل ریسک، داشتن ذهنی باز، پشتکار، حوصله، انعطاف‌پذیری، توانایی پذیرش اشتباهات و همچنین قدرت نادیده گرفتن ترس و وحشت عمومی در بازار از جمله خصوصیات یک سرمایه‌گذار موفق است.

توصیه‌های پیتر لینچ (Peter Lynch)

در صورتی که پاسخ این 3 سوال بالا مثبت باشد و تصمیم به سرمایه‌گذاری در بورس داشته باشید، پیتر لینچ توصیه‌های زیر را برای سرمایه‌گذاران مطرح می‌کند:

  1. آمادگی سقوط شدید بازار در آینده نزدیک یا دور را داشته باشید و خود را برای آن آماده کنید.
  2. سقوط‌‌های شدید بازار فرصت ایده‌آلی برای خرید سهام شرکت‌های مورد علاقه‌تان هستند.
  3. سرمایه‌گذاری در سهام می‌تواند سود چشمگیری به همراه داشته باشد.
  4. شما می‌توانید با کسب بازده 20 تا 30 درصدی که به طور مستمر ادامه داشته باشد، به طرز شگفت‌آوری ثروتمند شوید.
  5. کسب سود، مستلزم این نیست که همیشه یا حتی بیشتر اوقات پیش‌بینی شما درست از آب دربیاید.
  6. در اکثر مواقع، قیمت سهام شرکت‌ها در خلاف جهت ارزش ذاتی آنها حرکت می‌کند اما همواره در بلند مدت به ارزش ذاتی خود نزدیک می‌شود.
  7. اگر یک شرکت عملکرد بدی داشته و قیمت سهام آن سقوط کند، به این معنا نیست که نمی تواند در آینده سقوط بیشتری را تجربه کند.
  8. افزایش قیمت سهام خریداری شده، لزوما به معنای درست بودن تحلیل‌های شما نیست!
  9. اگر یک سهم خوب در سبد خود نداشته باشید چیزی را از دست نداده‌اید؛ حتی اگر قیمت آن 10 برابر شود. اما یک سهم بد می‌تواند شما را به خاک سیاه بنشاند!
  10. یک سهم نمی‌داند که شما مالک آن هستید!
  11. واقع‌بین باشید و آنقدر شیفته یک سهم موفق نشوید که دلیل موفقیتش را به فراموشی بسپارید.
  12. با از ریشه کندن گل‌ها و آب دادن به خارها (فروش زودهنگام سهام با  رشد بالا و نگه داشتن سهام بی‌ارزش) انتظار موفقیت نداشته باشید.
  13. اگر مطمئن نیستید بتوانید عملکردی بهتر از عملکرد بازار داشته باشید پولتان را در یک صندوق سرمایه‌گذاری مشترک گذاشته و خیال خودتان را راحت کنید!
  14. لازم نیست تک‌تک سهام پربازده بازار را در سبد خود داشته باشید. من بسیاری از سهام پر سود را در سبد خود نداشتم ولی در عین حال همواره عملکردی بالاتر از عملکرد بازار داشته‌ام.
  15. در بازار سهام همیشه چیزی وجود دارد که باید در مورد آن نگران بود.
  16. از ایده‌های جدید استقبال کنید و ذهن خود را بر روی آن‌ها باز نگاه دارید.

معروف‌ترین کتاب‌های پیتر لینچ

  • بر بلندای وال استریت «One Up on Wall Street»
  • ضرب و شتم در خیابان «Beating The Street»
  •  آموختن اندوختن «Learn To Earn»

برخی از سخنان معروف پیتر لینچ

  • تنها چیزی که برای یک عمر سرمایه‌گذاری موفق نیاز دارید، تعدادی برگ برنده است تا سرمایه‌گذاری‌های موفق، سرمایه‌گذاری‌های ناموفق را پوشش دهد.
  • جستجو برای یافتن شرکت‌های مناسب با هدف سرمایه‌گذاری، مانند جستجو برای یافتن حشرات در زیر سنگ‌هاست. اگر شما زیر 10 سنگ را نگاه کنید، احتمالا 1 حشره بیابید و اگر زیر 20 سنگ را جستجو کنید 2 حشره خواهید یافت.
  • من فکر می‌‌کنم شما باید یاد بگیرید که پشت هر سهام، یک شرکت است و تنها یک دلیل واقعی برای افزایش قیمت سهام وجود دارد. شرکت‌ها از عملکرد ضعیف به عملکرد قوی می‌رسند یا شرکت‌های کوچک به شرکت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند.
  • بدانید مالک چه هستید و دلیل مالکیت آن‌را نیز بدانید.
  • شرکت‌های بزرگ حرکات کوچکی دارند، شرکت‌های کوچک، حرکاتشان بزرگ است.
  • کسی که بیشترین سنگ‌ها را جابه‌جا کند، برنده بازی است، این همیشه فلسفه کاری من بوده است.
  • اگر بیشتر از 13 دقیقه صرف تحلیل اقتصادی و پیش‌بینی بازار کنید، شما 10 دقیقه از وقتتان را تلف کرده‌اید.
  • تلاش کنید در خرید و فروش سهام تعصب نداشته باشید و مبنای تصمیم گیری شما همواره واقعیت ها باشند. 


راهنمای شروع بورس

چیز زیادی از بورس نمی‌دانید؟ ما گام به گام از نقطه صفر شما را همراهی می‌کنیم تا پیچیدگی‌های بورس را برایتان راحت کنیم.