logo

انواع مجامع بورسی

خانهآموزش بورسدانشنامه جامع بورس

انواع مجامع بورسی

یکی از اتفاقاتی که کمابیش در بازار سرمایه رخ داده و در مورد آن می شنویم، برگزاری مجمع عمومی بورسی است. معمولا برگزاری مجمع عمومی برای سهامداران خوش یمن بوده و در بسیاری از مواقع با تقسیم سود نقدی بین سهامداران همراه می شود. این یکی از دلایلی است که باعث می شود سهامداران به زمان برگزاری مجامع حساس بوده و اخبار مربوط به آن ها را از طریق وب سایت کدال دنبال نمایند. به علاوه چند روز قبل و چند روز بعد از برگزاری مجامع، نماد معاملاتی متوقف و بسته شده و معاملات آن ممکن نخواهد بود.

از آن جایی که طبق آن چه گفته شد، معمولا پس از برگزاری مجمع عمومی عادی، سود نقدی میان سهامداران تقسیم می شود، فعالان بازار بورس نسبت به زمان برگزاری این مجمع دقیق هستند. به یاد داشته باشید تنها سهامدارانی این سود را دریافت خواهند کرد که در زمان برگزاری مجمع، مالک سهمی از سهام آن شرکت باشند. این مالکیت سهام برای دریافت سود نقدی، فارغ از زمان خرید آن است و تنها اهمیت دارد که در زمان برگزاری مجمع مالکیت سهام وجود داشته باشد.

 

انواع مجمع عمومی بورسی


برگزاری انواع مجمع عمومی بورسی به شرح زیر است:

• مجمع عمومی موسس
• مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی فوق العاده


مجمع عمومی موسس چیست؟

مجمع عمومی موسس یک بار برای هر شرکت سهامی عام برگزار می گردد. در صورتی که برای شرکت های سهامی خاص، نیاز به برگزاری این مجمع نیست. در این مجمع اساسنامه شرکت مطرح شده و با حضور سهامداران کل به تصویب می رسد. در صورتی که نیاز به تغییر بندی در اساسنامه وجود داشته باشد، در همین جلسه مطرح شده و مورد اصلاح قرار خواهد گرفت. همچنین در جلسه مجمع عمومی موسس، بازرسان شرکت تعیین می گردند.

 انتخاب مدیریت عامل نیز در همین جلسه صورت می گیرد. (کما این که احتمال تغییر مدیریت عامل در آینده شرکت، به قوت خود باقی است.) به علاوه احراز پذیره نویسی سهام شرکت و تعیین روزنامه کثیرالانتشار جهت اعلام تمامی اطلاعیه ها نیز در همین جلسه مجمع انجام می شود.تصمیمات اتخاذ شده در این مجمع، در صورتی به تصویب می رسد که حداقل دو سوم آرا حاضرین در جلسه، به اکثریت دریافت گردد.


حد نصاب برگزاری مجمع عمومی موسس 

برای برگزاری مجمع عمومی موسس باید حداقل مالکان و دارندگان بیش از یک دوم سرمایه، در جلسه حضور داشته باشند. اما اگر این تعداد تامین نشود، جلسه دوم تعیین می گردد. این بار تعداد حاضرین دارنده سهام، به یک سوم مالکان سرمایه شرکت برسد، کفایت می کند. چنان چه باز هم به دلیل نرسیدن به حد نصاب دارندگان سهام، جلسه تشکیل نشود؛ آخرین جلسه مجمع عمومی موسس، یعنی جلسه سوم برگزار خواهد شد. اگر این جلسه نیز به حد نصاب نرسیده و تشکیل نگردد، تاسیس شرکت به کلی ملغی می گردد.

مجمع عمومی عادی چیست؟

مجمع عمومی عادی همان مجمعی است که در بازار بورس، با آن سر و کار بیشتری داریم. در این مجمع که معمولا سالی یک بار برگزار می گردد، صورت های مالی و تصمیمات شرکت بررسی شده و به تصویب اکثریت دارندگان بزرگ سهام شرکت می رسد. این مجمع را باید به جرات مهم ترین و تاثیرگذارترین مجمع عمومی شرکت های بورسی بدانیم. تعیین میزان تقسیم سود نقدی بین سهامداران در زمان برگزاری مجمع عمومی عادی صورت می گیرد.

نکته 1: لازم به ذکر است که امکان برگزاری مجمع عمومی عادی، بیش از یک بار در سال نیز وجود دارد و این بر حسب نیازهای شرکت، برنامه ریزی خواهد شد.

نکته 2: توجه داشته باشید که غالبا زمان برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه باید از قبل در اساسنامه آورده شده باشد و در صورتی هم که به هر دلیلی تاریخ آن تغییر یافته و یا نیاز به تشکیل مجمع دیگری باشد، تاریخ آن باید در وب سایت سازمان بورس و روزنامه های پرتیراژ اعلام گردد. معمولا فاصله بین انتشار آگهی برگزاری مجمع و زمان برگزاری آن چیزی بین 10 تا 40 روز خواهد بود.


حد نصاب برگزاری مجمع عمومی عادی

برای برگزاری رسمی مجمع عمومی عادی، باید بیش از یک دوم سهامداران به نسبت میزان سهامی که در اختیار دارند، در جلسه حاضر باشند. مصوبات این مجمع نیز با یک رای بیش از نصف آرا، به تصویب خواهد رسید. در غیر این صورت تصمیمات و مصوبات، قابل تصویب و اجرا نخواهند بود.

تذکر: لازم به ذکر است که حداکثر چهار ماه پس از به پایان رسیدن سال مالی یک شرکت، برای برگزاری مجمع عمومی عادی فرصت وجود دارد و حتما باید پیش از سررسید این مدت، مجمع برگزار شود. البته شرکت های فعال در بورس، معمولا پیش از این اقدام می کنند و کمتر پیش می آید که به مرز 4 ماه برسند.


مجمع عمومی فوق العاده چیست؟

موضوعاتی که در قالب مجمع عمومی عادی یا سالیانه نگنجیده و یا به هر دلیلی خارج از زمان آن مجمع، نیاز به مطرح کردن و تصمیم گیری در خصوص آن ها باشد، در مجمع عمومی فوق العاده مطرح خواهند شد. این مجمع می توانید چندین بار در یک سال مالی برگزار گردد. در این مجمع مسائلی چون افزایش یا کاهش سرمایه شرکت مطرح می گردد و در خصوص آن تصمیم گیری خواهد شد. همین طور در صورت نیاز به تغییر در اساسنامه سازمان، این مورد در مجمع به گفتگو و رای گیری گذاشته خواهد شد. انحلال شرکت و غیره نیز قابل بررسی و تصمیم گیری در مجمع عمومی فوق العاده خواهند بود.


حد نصاب برگزاری مجمع عمومی فوق العاده

حداقل افراد لازم در مجمع عمومی فوق العاده، برای برگزاری رسمی این مجمع بیش از نیمی از دارندگان سهام شرکت خواهند بود. مصوبات این مجمع نیز با دو سوم آراء به تصویب خواهد رسید.


تفاوت های مجمع عمومی سالیانه و مجمع عمومی فوق العاده چیست؟

در مجمع عمومی سالیانه مواردی چون تعیین اعضای هیئت مدیره و ایجاد تغییرات در آن ها، تعیین سود نقدی قابل تقسیم میان سهامداران، تعیین بازرسان شرکت و تصویب ترازنامه مالی مطرح گشته و به تصویب نهایی می رسد. اما در مجمع عمومی فوق العاده افزایش سرمایه یا کاهش آن مطرح خواهد شد و در خصوص آن تصمیم گیری می شود. همچنین در صورتی که نیاز به تغییر در اساسنامه شرکت باشد، در این مجمع فوق العاده صورت خواهد پذیرفت. همچنین اگر نیاز به انحلال شرکت باشد، در مجمع عمومی فوق العاده در خصوص آن تصمیم گیری قطعی گشته و تصویب نهایی صورت می پذیرد.

از دیگر تفاوت های مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده می توان به این مورد اشاره داشت که معمولا زمان مجمع عمومی از قبل در اساسنامه شرکت آورده شده است، اما مجمع عمومی فوق العاده، می تواند در زمان های مورد نیاز برگزار شود. (البته حتما باید برگزاری آن توسط شرکت در بازه زمانی گفته شده در بالا، به سهامداران اعلام گردد.)


نحوه شرکت سهامداران در مجمع چگونه و از چه طریقی می باشد؟

پس از آن که از زمان برگزاری و محل برگزاری مجمع اطلاع پیدا کردید؛ به عنوان یک سهامدار می توانید با در دست داشتن اوراق خود یا ارائه اطلاعاتی که مالکیت سهام شما را نشان دهد، به شرکت مربوطه مراجعه نموده و برگه مجوز ورود به مجمع را به دست بیاورید. به وسیله این برگه می توانید در جلسه مجمع حضور پیدا کرده و به تناسب میزان سهام خود، حق رای داشته باشید.


قبل از برگزاری مجامع شرکت ها چه اتفاقی می افتد و ما چگونه از آن مطلع می شویم؟

کلیه شرکت های حاضر در بازارهای بورس، باید زمان و محل برگزاری مجمع های خود را در وب سایت خود شرکت، وب سایت سازمان بورس و کدال، وب سایت مدیریت فناوری بورس و نیز روزنامه های کثیرالانتشار ثبت نمایند. به علاوه حداقل زمان لازم برای اعلام برگزاری مجمع، 10 روز اعلام شده است.

نکته نهایی: همان طور که در بالا مشاهده کردید مجامع شرکت ها انواع گوناگونی دارند و هر یک برای تصویب تصمیمات گوناگون، شکل گرفته اند. لازم به توضیح است که سهامداران حاضر در مجمع ها، به اندازه و در تناسب با میزان سهام خود، حق رأی خواهند داشت.

کلمات مرتبط